Op dit moment is de arbeidsmarkt nog steeds gespannen of ontspannen. Het ligt er maar aan van welke kant je het bekijkt. Feit is dat wanneer een organisatie nieuwe mensen zoekt, ze vaak overladen wordt door veel, heel veel sollicitaties op de vacatures.

Wil jij effectiever werven? Zorg voor minder reacties!

Misschien heb je het zelf ook meegemaakt. Je plaatst nietsvermoedend een vacature online en je wordt vervolgens overstelpt met sollicitaties, telefoontjes, e-mailtjes. Je weet van gekkigheid niet hoe je op al deze sollicitaties een reactie moet geven. Je wilt het wel, maar het ontbreekt je simpelweg aan tijd. Of je de vacature nu uitzet als lijnmanager of als HRM-adviseur.

En als bedrijf of organisatie wil je op deze sollicitaties een reactie geven. Want niets is schadelijker voor je bedrijf om wel een vacature te publiceren en vervolgens niet de tijd of moeite te nemen om een reactie te geven op de sollicitanten.

Deze reactie is belangrijk voor sollicitanten. Hierdoor weten ze wat ze, als ze de baan niet krijgen, in de toekomst mogelijk anders moeten doen in hun zoektocht naar de gewenste baan.

Maar hoe graag je het wellicht ook wilt, iedere sollicitant een gedegen reactie geven is vrijwel onmogelijk. Je hebt hier vaak simpelweg de tijd en mankracht niet voor.

Maar er is hoop….

Het kan namelijk anders. Er zijn manieren om de bulk aan reacties in sterke mate te verkleinen. Zodat je de sollicitanten die reageren op een onderbouwde manier een reactie kunt geven. Want daar heb je dan tijd voor en dat waarderen de sollicitanten!

Waarom is het prettig dat je minder reacties krijgt op een vacature?

  1. Het scheelt jezelf tijd en moeite
  2. Je hebt minder last van keuzestress
  3. Je organisatie wordt minder belast doordat je naar minder reacties hoeft te kijken
  4. Je houdt makkelijker het overzicht op de wervingsprocedure
  5. Kortom, voldoende redenen om ervoor te zorgen dat je simpelweg minder reacties ontvangt..

Tenslotte weten we allemaal dat een negatief verhaal sneller gaat dan een positief verhaal. Dit geldt ook bij sollicitanten. Dus zorg ervoor dat ieder sollicitant de reactie krijgt waar hij of zij recht op heeft. Dan gaat het positieve vuurtje snel rond. Want er zijn meer bedrijven die dit nalaten, dan het doen. Voor jullie een mooie kans om het bedrijf positief op de kaart te zetten!

Ik vermoed dat er zeker nog meer manieren zijn om de bulk aan reactie in te dammen, maar ik denk dat onderstaande manieren de meest effectieve zijn voor jou als manager!

5 manieren om van 200 sollicitaties naar 6 kandidaten te gaan..

1. Maak gebruik van werving & selectiebureaus
Een goede manier om weinig reacties te krijgen is het inschakelen van een, gespecialiseerd, werving & selectiebureau. Dit bureau filtert voor jou de kandidaten en biedt (als het een goed bureau is) jou maximaal 6 kandidaten aan. Het bureau verzorgt voor de jou de reacties en geeft, aan zowel jou als de sollicitant, onderbouwd aan waarom een sollicitant wel of niet wordt uitgenodigd.

2. Automatiseer de recruitmentprocessen
Er zijn diverse systemen op de markt om overzicht te houden op de wervingsprocedure. Deze systemen helpen jou enorm om op een efficiënte manier reacties te geven, sollicitanten uit te nodigen. En tegelijkertijd is het een fijne manier om sollicitanten in file te houden. Hierdoor kun je bij een volgende vacatures eerst in deze file kijken alvorens je de vacature online plaats (met het ‘risico’ op een overload aan reacties)

3. Schrijf de juiste vacatureteksten
In een vorig artikel heb ik hier als eens over geschreven. Een van de fundamenten van een succesvolle werving & selectieprocedure is het functieprofiel. Hoe concreter je deze schrijft, hoe minder sollicitanten je krijgt, maar wel sollicitanten die aansluiten op jouw openstaande functie. En dat is wat je wilt!

4. Plaats je vacature selectief online
Wat ik veel zie is dat vacatures op allerlei social media geplaatst worden. Dit vind ik niet slim. Je kunt  beter de vacature daar plaatsen waar jouw doelgroep zit. Dus in specifieke Linkedin-groepen of bijvoorbeeld Facebook.

5. Vraag eerst eens rond bij je medewerkers en eigen netwerk
De best tip bewaar ik voor het laatst:-). Wil je minder reacties, minder geld uitgeven aan een werving & selectiebureau en sneller werven? Vraag dan eerst jouw collega’s, medewerkers, familie, vrienden, etc of ze iemand kennen. Zorg er dan wel voor dat het heel helder is wie je zoekt, want anders krijg je alsnog sollicitaties waar je eigenlijk niet op zit te wachten.

Hulp nodig?

Ik kan me voorstellen dat je, na het lezen van dit artikel, vragen hebt. Stel ze gerust via het contactformulier of bel me op 06-51837131. Ik heb inmiddels, naast mijn rol als trainer, 15 jaar ervaring in de recruitment, dus wie weet kan ik je helpen bij het inrichten van je recruitmentproces of bij de werving van nieuwe medewerkers.