Home » Communicatie » Wat ik zo vreselijk irritant vind van jou..

Wat ik zo vreselijk irritant vind van jou..

07 juni 2017 Communicatie

Soms heb je van die mensen waarvan je vindt dat ze wel heel veel aan het woord zijn. Of mensen die altijd precies weten (en dat ook graag vertellen) hoe het zit. Of van die mensen die altijd zo opruimt zijn. Of van de lakse mensen die afspraken met een korreltje zout nemen. Altijd te laat komen en dat heel normaal vinden.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn vast mensen in je, directe, omgeving waar jij je vreselijk aan stoort. Waar jij liever niet zoveel mee te maken mee wilt hebben.

Mensen waar je in gedachten afstand van neemt. Of waar je met je collega’s eens lekker over roddelt. Zo’n vriend of vriendin die je liever kwijt dan rijk bent. Kortom, van die mensen die gedrag vertonen waar jij helemaal niets mee hebt…

Maar zeg nou zelf….wie heeft wie dan in z’n greep? Wie heeft de grootste invloed van beide? Degene aan wie jij je stoort, of jij?

Je voelt natuurlijk op je klompen aan, dat de ander de meeste invloed heeft. Zijn of haar gedrag doet iets bij jou. Hij of zij kan jouw emotie sturen door alleen maar iets te doen wat jou vreselijk stoort. Wat een power heeft die ander..

En weet je? Hoe meer jij je irriteert aan het gedrag van de ander, hoe meer energie jij verliest. Hoe minder krachtig jij bent. Je richt je aandacht dan simpelweg op de verkeerde dingen. Doodmoe word je ervan. In het allerergste geval ga je ook nog eens proberen het gedrag van de ander te veranderen…wat natuurlijk volstrekt zinloos is. De ander zal dit gedrag waarschijnlijk gewoon blijven vertonen, ook al irriteer jij je hier bont en blauw aan.

De kracht van irritant gedrag

Tijd dus om je niet meer, of in ieder geval minder, te irriteren aan het gedrag van de ander. Te ontdekken dat deze irritatie een enorme ‘hulpbron’ is om nog krachtiger te worden. Omdat er een enorm verlangen onder schuil gaat. Als je dit inziet, dan ga je de ander nog bedanken voor zijn of haar ‘irritante’ gedrag..:-)

Stel je voor dat je denkt: “Poeh, wat een blaaskaak die gast. Hij praat alleen maar over zichzelf en over hoe goed hij is”, dan zeg je eigenlijk tegen jezelf:”Poeh, ik verlang ernaar dat ik iets meer van (die kwaliteit van) hem heb, want zou ik zou ik ook wat zichtbaarder zijn”.

“Je kunt alleen iets bij een ander herkennen, als je het, bewust of (nog) onbewust bij jezelf ook herkent”

Als jij beseft dat de irritante manier waarop de ander zich gedraagt, communiceert, leeft, werkt, etc voor jou een geweldig mooie spiegel is, dan heb je jezelf een prachtig cadeau gegeven. Je kunt namelijk alleen iets bij de ander herkennen, als je het bewust of (nog) onbewust bij jezelf ook herkent.

Je hebt jezelf alleen nog niet toegestaan om dit verlangen ‘te leven’..

Van irritant gedrag naar het leven van je verlangen

Laten we nu eens kijken hoe jij het irritante gedrag van de ander om kunt zetten in het voordeel van jezelf, door een antwoord te geven op onderstaande vragen:

    1. Waarom irriteer ik mij aan het gedrag van de ander? Schrijf je antwoorden op. Maak deze lijst zo lang en vooral ook zo concreet mogelijk. Dus bijvoorbeeld: Ik irriteer me omdat hij alle ruimte in neemt. Omdat hij met luide stem praat. Omdat hij niet luistert en alleen maar zijn verhaal wil vertellen, etc.

 

    1. Ook al vind ik het (bloed)irritant, welke kwaliteit gaat er schuil onder dit gedrag?

 

    1. Als ik hetzelfde gedrag als de ander zou vertonen, dan zou het MIJ dit het volgende opleveren:

 

    1. Ik vertoon dit gedrag niet omdat ik vind dat:

Als je klaar bent met vraag 4, dan zul je merken dat er bij vraag 4 veelal beperkende overtuigingen staan. Beperkende overtuigingen zijn negatieve gedachten (over jezelf). ‘Wereldbeelden’ waar jij, diep van binnen, in gelooft en die jij veroordeelt. Beperkende overtuigingen kosten je per definitie energie en daarmee ont-krachten ze je.

Stel je voor dat je voor heel even je negatieve oordeel er over loslaat, wat zou het je dan kunnen opleveren? Welk verlangen ga jij dan ‘leven’. Wil jezelf ook wat vrijer zijn in het wel of niet nakomen van afspraken? Wil je zelf ook eens je verhaal ongegeneerd vertellen? Eens gek doen op een podium? Wil jezelf ook eens de was laten liggen en daardoor meer tijd voor jezelf creëren? Wil je zelf ook wat preciezer zijn en daardoor bijvoorbeeld net wat beter je keuzes kunnen maken?

Wat je verlangen ook is, de manier om deze invulling te geven is door deze te gaan ‘leven. Hoe? Simpelweg door precies hetzelfde ‘irritante’ gedrag te vertonen als de ander vertoont.

En geloof me, dat is in het begin doodeng. Want je gaat, doordat je dit ‘irritante’ gedrag vertoont, een verlangen (die je hebt opgeschreven bij je antwoord op vraag 3) uiten die je tot nu toe nog niet hebt mogen laten zien. Die je omgeving niet van je kent. Waarop je omgeving misschien wel negatief reageert. Maar ga door. Leef je verlangen. Ik garandeer je ook dat het een enorme BEVRIJDING voor je gaat zijn!

Het gaat je nog krachtiger maken. Je gaat ervaren dat er een enorme energie bij je loskomt. Je mag eindelijk je gedragen zoals JIJ je wilt gedragen. Je mag je verborgen kwaliteiten en verlangens laten zien. Je mag eindelijk laten zien wie jij echt bent!

Wat dat je oplevert? Veel meer overtuigingskracht. Want hoe meer jij jezelf laat zien, hoe zichtbaarder je wordt. Hoe meer mensen gaan zien welke kwaliteiten je in je hebt en hoe meer ze je gaan vragen om deze kwaliteiten in te zetten. En daarmee vergroot je dus direct je invloed!!

Kortom, ik wens je veel irritante mensen toe:-)

Iets over mij

“Met veel plezier begeleid ik individuen, teams en organisaties bij het vergroten van hun (persoonlijke) invloed en overtuigingskracht. Altijd vanuit de gedachte dat samen winnen het meest duurzame resultaat oplevert. Ik ben in te huren als spreker, trainer en coach” Mijn trainingen, inspiratiesessies en lezingen zitten boordevol leuke oefeningen, praktijkvoorbeelden en onderbouwde theorieën. Wil jij jouw of jullie (persoonlijke) invloed ook vergroten? Bel me dan op 06-51837131 of stuur even een berichtje.


Hans Zomer
Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je netwerk via bovenstaande knoppen? Voel je ook vrij om te reageren via onderstaande reactieformulier. Ben je op zoek naar een Spreker/Trainer op het gebied van Beïnvloeden & Overtuigen of Klantgerichtheid? Bel mij dan op 06-51837131.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *