“Een kringgesprek? We zijn toch geen kleuters? Gaan we nu met z’n allen huilen of zo? Oh, wordt het zo’n training?”

Dit zijn vaak de opmerkingen die ik hoor als ik start met een training of begeleidingstraject. Ik start namelijk altijd met een kringgesprek als ik gevraagd wordt om een team langere tijd te begeleiden. En iedere keer sta ik weer versteld van de uitkomt en de kracht hiervan.

Vorige week had ik er weer eentje. Ik mag een groep begeleiden die meer met elkaar mogen gaan samenwerken. Of misschien wel moeten. Want er hangt nogal wat vanaf of hen dit lukt of niet. Dames die al heel lang met elkaar samenwerken. Voorheen altijd aangestuurd door een manager en die nu te horen hebben gekregen, dat ze vanaf heden zelfsturend zijn. Oftewel, zorg ervoor dat de tent blijft draaien en doe dat met elkaar.

En weer was het fantastisch om te zien hoe deze dames, hoewel het in het begin wat onwennig was, met veel interesse naar elkaar luisterden. De oh’s en ah’s gingen over tafel.

Oh, nu snap ik waarom je soms zo fel kunt reageren. Niet dat ik dit altijd fijn vind, maar ik snap je nu wel. Als ik dit eerder van je had geweten, dan had ik je graag geholpen!

En dat is voor mij nu net de kracht van een kringgesprek. Het kweekt begrip en openheid. Mijns inziens de basis voor samenwerken met elkaar. Want begrip en openheid kweken per definitie vertrouwen.

Wat ik doe om een gesprek op gang te helpen is zelf al eerste te starten. Ik vertel over wie ik ben, wat ik doe en waar ik trots op ben. Dit geeft de deelnemers een beeld van mij als begeleider en tegelijkertijd geeft het hen een referentiekader. Want de ervaring leert dat de meeste mensen het toch best een beetje eng vinden om over zichzelf te praten. Zeker over hetgeen ze trots zijn.

Ga eens bij jezelf na. Hoe vaak heb jij met je collega’s gedeeld waar jij trots op bent. Of dankbaar? En wat zou dit doen met jullie als team?

Nadat iedereen aan bod was geweest vroeg ik aan de dames hoe ze het kringgesprek hadden ervaren. Ze gaven aan dit als erg prettig te hebben ervaren. Eentje zei zelfs dat wat haar betreft het traject nu al geslaagd was. Vond ik gaaf om te horen en daarmee voor mij wederom de bevestiging dat als je een team in beweging wilt zetten het heel effectief is om eerst maar eens ‘echt’ met elkaar kennis te maken.

Zal het eerst wat onwennig en misschien zelfs een beetje eng zijn? Misschien wel, maar het zal zeker bijdragen aan het succes van jou en jullie team!

Ik wens jullie mooie gesprekken toe!