Denk allereerst eens na over de volgende vraag: Hoe belangrijk is het voor jou dat iedereen jou lief, leuk en aardig vindt? Belangrijk, of een beetje belangrijk? Welk cijfer geef je dit op een schaal van 0 tot 10. O is zeer onbelangrijk, 10 is erg belangrijk?

En hoe zit dit bij jou? Vind jij iedereen lief, leuk en aardig? En dan bedoel ik echt iedereen.

Nee? Waarom wil je dan wel dat iedereen JOU lief, leuk en aardig vindt?

Als spreker kun je niet iedereen behagen. Er is een groep, soms de grootste groep, die niets of erg weinig heeft met je verhaal of boodschap.

Ik denk dat het goed is dat je weet dat er binnen een groep altijd een soort van verdeling is. Ikzelf maak graag de 20-60-20 verdeling.

20% van je publiek heeft niet met jou, je boodschap en zijn al helemaal niet bereid te veranderen. De NEE-groep. Ze zijn aanwezig omdat het moet, ze gestuurd zijn of omdat ze kuddedieren zijn en niet willen achterblijven.

60% van je publiek weet nog niet of ze je boodschap accepteren. Ze moet het eerst nog maar eens zien. Ze staan zeker open voor je verhaal en zijn tegelijkertijd vaak ook wat extra kritisch. Puur om te kiezen over ze bij de eerstgenoemde 20% gaan horen of bij de komende 20%.

Want dat is de laatste groep. De 20% die jouw verhaal of boodschap direct interessant vindt. De JA-groep. Ze staan volledig open voor je verhaal of boodschap. Doen positief mee met de discussie. En geven veelal door non-verbale signalen hun bevestiging.

De vraag is nu: waar richt jij je aandacht op? Welke groep zorgt ervoor dat jou spreekangst afneemt.

Ik richt mij altijd op de laatste groep. De 20% die interesse heeft. Waarom? Omdat dit bij het gelukmakende stofje geeft. Het geeft mij de power en energie om de 60% te bereiken.

De JA-groep bereik ik door een aantal bij naam te leren kennen en te noemen. Door

Wat doe ik met de NEE-groep. Die isoleer ik heel liefdevol. Dit betekent dat ik ze respecteer in hun afwijzing en tegelijkertijd ook niet inga op opmerkingen. Vaak opmerkingen die bedoeld zijn om of mij van mijn pad te brengen of de rest van de groep negatief te beïnvloeden.

De ervaring leert dat deze liefdevolle isolatie goed valt bij de rest. Want die zitten vaak ook niet op deze groep te wachten. Je doet de rest hiermee dus ook een plezier. Wat weer bijdraagt aan het, meer, accepteren van je boodschap of verhaal.

Hoe komt het dat wij ons vaak toch wat richten op de NEE-groep. De groep die de energie bij je wegzuigt en niet alleen bij jou, maar dus ook mogelijk bij de rest van de groep.

Dit heeft te maken met het feit dat wij mensen zijn. En (het grootste deel) van de mensen heeft 2 grote angsten:

1.           de angst dat je niet goed genoeg bent

2.           de angst dat je niet lief gevonden wordt

En juist die angst wordt getriggerd in het geval van spreekangst.

Van nature ben je dus geneigd om de NEE-groep er bij te betrekken. Dat is volstrekt normaal!

En volstrekt destructief voor jou als spreker en de rest van het publiek.

Nu heb ik een niet erg fijne mededeling voor je…..

Deze groep gaat JOU niet lief vinden, en ze vinden je ook niet GOED genoeg. Het is misschien heel hard om te lezen, maar ik kan het niet mooier maken dan dit.

Lees de vorige alinea nog eens goed en maak van JOU maar MIJ.

Dus lees hardop voor jezelf op:

“Deze groep gaat MIJ niet lief vinden, en ze vinden MIJ ook niet GOED genoeg.” 

Stop dus met het steken van je energie in de NEE-groep en richt al en dan ook echt al je energie op de JA-groep. Je zult het effect hiervan direct merken. Gegarandeerd!

<<Dit was sleutel 3 om je spreekangst de nek om te draaien. In het volgende artikel bespreek ik nummer 4: Maak contact met je intentie>>

Wil je het #1 geheime wapen weten om je spreekangst per direct de nek om te draaien? Lees dan hier mijn artikel hierover, met als titel: Het #1 geheime wapen om je spreekangst de nek om te draaien

Wil je het #2 geheime wapen weten? Lees deze dan in het artikel: Het #2 geheime wapen om je spreekangst de nek om te draaien: Geloof voor 100% in je boodschap