Home » Communicatie » 2 manieren om iets te doen wat je spannend vindt, maar toch graag wilt doen

2 manieren om iets te doen wat je spannend vindt, maar toch graag wilt doen

11 juli 2018 Communicatie

Afgelopen weekend was ik met mijn gezin op Vlieland. Wat een geweldig eiland is dit!

De eerste dag hebben we ons heerlijk vermaakt op de camping en het strand. Beetje schelpen zoeken, kreeften vangen en ik voor het eerst een dikke krab vastgepakt. Brr…wat vond ik dat eerst eng.

Totdat ik doorhad hoe het moest. Toen was het appeltje eitje. Je drukt namelijk heel zachtjes met je wijsvinger op het schild en pakt vervolgens met je ringvinger en duim aan de zijkant van het schild de krab op. Heeft de krab er geen last van en jij kan niet gebeten worden door zijn scherpe scharen.

En zo is het vaak met alles. Totdat je doorhebt hoe het moet, is het vaak (een beetje) spannend.

En vaak doe je het dan maar niet. Of kan het ook anders? In mijn geval heb ik iemand (die ik een krab op zag pakken) om hulp gevraagd. Hem gevraag hoe hij dit had gedaan. Het deed het voor, ik deed um na en et voila daar had ik de krab vast.

Hulp vragen is dus een mooie manier om iets te doen wat in eerste instantie (heel) eng lijkt.

Er is ook een andere manier.

De manier die mijn dochter heeft gedaan. Mijn dochter heeft namelijk de wens om auditie te doen voor Kinderen voor Kinderen. En dan is het wel handig als je al een beetje hebt geoefend met zingen voor een microfoon.

Ze greep haar kans toen we bij een kroegje zaten waar Henk Kuyper, wat een artiest is deze man…, (www.henkkuyper.nl) met z’n gitaar, heerlijke nummers zong.

Toen Henk pauze nam, greep ze haar kans. Ze vroeg aan mij of ik mee wilde doen met zingen. Want alleen was nog wel een beetje te eng.

Uiteraard zei ik ja en dus ging de kleine meid naar Henk toe. Of ze even mocht zingen.

En Henk? Die zei uiteraard ook ja.

Ze nam plaats op de kruk en begon te zingen.

Toen het was afgelopen, kreeg ze een groot applaus en natuurlijk een dikke knuffel van mij. Want was was ik trots.

Na tijd zei ze: “Ik vond het heel spannend, maar ik heb het toch gedaan”!

Wat ik hiervan leerde is dat als je iets spannend vindt, maar je wilt het wel graag doen…dan is het handig om in ieder geval twee dingen te doen:

1. iemand vragen om het voor te doen (zoals bij het vangen van de krab) en het vervolgens direct na te doen (dan kun je de manier het snelst kopiƫren en eigen maken)

en

2. iemand vragen om met je mee te gaan als een soort van buddy. Zoals Evi deed bij het zingen. En zoals je ziet…ondersteun ik haar maar een klein beetje. Ze doet het helemaal zelf.

Wat een meid. Wat ben ik trots op haar!

Dus als jij iets eng vindt, maar je wilt het wel graag. Doe dan als wij: zoek iemand op die je kunt kopiƫren en/of vraag iemand om naast je te staan.

Wedden dat het dan minder spannend is EN de euforie des te groter nu je het gedaan hebt!


Hans Zomer
Vond je dit een interessant artikel? Deel het met je netwerk via bovenstaande knoppen? Voel je ook vrij om te reageren via onderstaande reactieformulier. Wil je een keer kennismaken en verder praten over o.a. bovenstaande? Bel mij dan op 06-51837131.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *