Hoe kan het dat de ene persoon minder last heeft van sprekersangst dan de ander? Wat is de snelste manier om minder (tot geen) sprekersangst te ervaren? Wat hebben alle succesvolle spreker gemeen met elkaar?

In dit artikel laat ik je kennismaken met, voor mij, het geheime wapen om van je spreekangst af te komen.

Er zullen vast nog meer wapens zijn, maar deze vind ik zelf heel effectief.

Iedereen die gaat spreken voor een groep. Of dit nu een grote of kleine groep is, moet een soort van spanning ervaren. De spanning maakt je alert, scherp en gefocussed.

Het wordt een probleem als de spanning omslaat in paniek. In de welbekende sprekersangst. Dan ben je niet meer gefocussed, alert of scherp…Er treedt dan vaak een mechanisme in werking die je niet wilt. Het stress-mechanisme. Deze kan zijn dat je jezelf gaat overschreeuwen (je gaat als het ware vechten met jezelf), dat je jezelf klein maakt, bijna onzichtbaar (je vlucht als het ware voor je publiek) of je blokkeert en krijgt black-outs, gaat misschien stotteren en kunt minder goed uit je woorden komen (je verstijfd mentaal en fysiek).

En deze blokkade merkt je publiek. En niet op een positieve manier. Je verhaal wordt in twijfel getrokken, de aandacht van je publiek verslapt en nog erger ze gaan weinig tot niets doen met de boodschap waar jij zo in gelooft.

Mission NOT completed..

Het geheime wapen

Eerst even iets over wat mij opvalt bij veel sprekers. Als ik deelnemers aan mijn trainingen of coachsessies vraag waarom ze het spannend vinden, dan zijn vaak de antwoorden in de trant van:

–           ik weet niet of ik een interessant genoeg verhaal heb

–           ik krijg de woorden niet goed uit mijn mond

–           ik ga soms van de hak op de tak met mijn verhaal

–           ik ben stik zenuwachtig en daardoor vergeet ik delen van mijn verhaal

–           mijn mond is zo droog als papier

–           ik heb een idioot hoge hartslag

–           ik heb het idee dat ik flauw val

Zijn deze antwoorden herkenbaar voor jou? Gewoon even nieuwsgierig: herken je er veel of weinig bij jezelf?

En als je het bovenstaande rijtje zo leest, valt jou dan ook op wat mij opvalt?

Wat mij opvalt is dat het allemaal gedachten zijn die over hen als spreker gaan en niet over hun publiek. En daar zit juist het geheim:

“Als spreker moet je niet zoveel met jezelf bezig zijn.” Het geheim van het killen van je spreekangst is heel simpel.

– Hoe meer jij de aandacht verlegt van jezelf naar de ander(en), hoe minder spreekangst je zult ervaren. Hoe meer ontspanning je zult ervaren bij jezelf-

Wil je van je spreekangst afkomen, richt je aandacht dan dus volledig op de ander. Oftewel je publiek.

Ik garandeer je dat je dan geen enkele vorm van spreekangst meer hebt! Is het echt zo simpel? Ja het is echt zo simpel!

Denk hier maar eens over na: Heb je wel eens meegemaakt dat je ergens een ‘pijntje’ voelde in je lijf en je vervolgens een erg goed boek las of een goede film keek. Ik wed dat je terwijl je las of keek je veel minder last had van dit ‘pijntje’. Je was totaal in beslag genomen door het prachtige boek of die mooie film.

Zo werkt het ook met spreekangst. Het is een vorm van ‘pijn’ die je gedachten in bedwang houdt en waardoor je verkrampt. Ik noem dit sprekerspijn. Pijn die je direct vergeet als je volledig opgaat in de ander. En sprekerspijn is puur mentaal. Dus een breindingetje. Het is geen echte pijn, maar een mentale pijn. Deze pijn vertaalt zich wel in lichamelijke klachten. Misselijkheid, droge mond, verhoogde hartslag, vlekken in de nek, wiebelig op de benen, vergeetachtigheid, oftewel je verkrampt

Deze verkramping leidt er toe dat je minder creatief bent. Dat er meer paniekgevoelens op kunnen komen. Dat er meer negatieve gedachten over jezelf ontstaan.

Allemaal gevolgen die je spreekangst kan vergroten. En daarom is het zaak om je aandacht te verleggen van jezelf naar de ander. Met heel je verstand, met heel je ziel en vooral met heel je hart.

Hoe meer jij de verbinding ervaart met je publiek, hoe minder spreekangst je zult ervaren bij jezelf. Of eigenlijk helemaal geen spreekangst meer.

Door je aandacht niet op je eigen ongemak te richten maar je aandacht te richten op je ander, zul je direct ervaren dat je minder of helemaal geen spreekangst meer hebt.

Maar hoe doe je dit? Hoe kun je ervoor zorgen dat je aandacht bij het publiek ligt? Welke vier sleutels kun je inzetten?

In de komende artikelen geef ik je met veel plezier vier sleutels die je direct kunt inzetten om je spreekangst te overwinnen.

Deze vier sleutels zijn:

1.           Word verliefd op je publiek

2.           Geloof voor 100% in (het nut van) je boodschap

3.           Zoek de interactie met je publiek

4.           Maak contact met je intentie

In de komende tijd licht ik bovenstaande sleutels toe.

Wil je hiervan op de hoogte worden gehouden? Like, deel of voorzie dit bericht dan even van een comment. En volg de hashtag #publicspeaking

Op jouw zichtbaarheid!